/ Tuotteet
Sis. ALV

Laita katto tuottamaan ja säästä valtavasti energiaa yli 240 päivää vuodessa Aurinkovoimalla!

Aurinkoenergia on erittäin kannattava investointi maatilalle. Suurten kiinteistöjen katoille osuu valtavasti auringon tuottamaa puhdasta energiaa ympäri vuoden. Paneeliteknologia on kehittynyt valtavasti ja nykyään paneelien teho on jopa 420W. Katolla sijaitseva voimala on käytännössä huoltovapaa ja maksaa itsensä takaisin varsin vikkelästi. Täydellä 50 prosentin hankintatuella esimerkiksi 134 kWp voimalan takaisinmaksuaika on noin 4,4 vuotta. Sijoitetulle pääomalle kertyy tuottoa jopa 22,9 prosenttia. Miltä sinusta kuulostaisi 22 %:n tuotto sijoitetulle pääomalle?

Lantmännen Agron kumppani aurinkoenergiaratkaisuissa on Lem-Kem Oy. Lemkem on Suomen johtava aurinkovoimaloiden ja aurinkoenergiajärjestelmien kokonaistoimittaja. Yritys on erittäin kokenut myös maatilojen voimaloiden asennuksessa. Kokemus ja luotettavuus ovatkin keskeisiä, kun ollaan tekemässä investointia vuosikymmeniksi. Ja varsinkin silloin on takuuajoilla merkitystä! Lemkemin peneeleilla takuuaika on 10 vuotta ja lisäksi paneeleilla on 80% tehotakuu 25 vuoden ajan. Komponenteilla, invertterillä ja asennuksellakin takuuaika on 10 vuotta. Laadukkaasti asennettua aurinkovoimalaa ei tarvitse erikseen huoltaa vaan sen voi rauhassa unohtaa katolle tuottamaan sähköenergiaa.

Aurinkosähkön perusperiaate on yksinkertainen: auringon säteily muutetaan aurinkopaneeleissa tasasähköksi joka tuodaan kaapeleilla invertterille. Invertteri muuttaa tasasähkön vaihtosähköksi, jota voidaan käyttää suoraan tilan sähkönkulutukseen. Jos aurinkovoimalan tuotto ei riitä kattamaan tilan kulutusta, otetaan loppu sähkö ostosähkönä verkosta. Jos taas voimalan tuotto on suurempaa kuin tilan kulutus, voi ylimääräisen sähkön myydä eteenpäin.

Miksi maatilat potentiaalisia?

• Paneelien sijoittelulle löytyy yleensä hyvä paikka (paljon kattopinta-alaa, vähän varjostuksia)

• Sähkönkulutusta on reilusti myös kesäkuukausina

• Investointiin mahdollista saada 50 % tukea

Aurinkosähkön hyödyt

• Kannattava investointi, maksaa itsensä moninkertaisesti elinkaarensa aikana

• Uusiutuvaa energiaa ja täysin päästötön

• Asennus onnistuu nopeasti

• Huoltovapaa ja varmatoiminen järjestelmä

• Pitkät takuuajat

• Aurinkosähköjärjestelmillä pitkä elinkaari, tyypillisesti yli 30 v

• Tällä hetkellä hinta/laatutaso hyvä ja vielä mahdollista tukeen (maatilat 50 %, yritykset 20 %, kotitaloudet kotitalousvähennys asennuksen osuudesta)

Huomioitavia asioita

• Aurinkovoimala kannattaa mitoittaa tilan sähkön kulutuksen mukaan, jolloin pystytään minimoimaan myyntiin menevä ylijäämäsähkö. Suuntaa-antava mitoitus: kulutus alle 100 MWh -> 20 kWp voimala, kulutus 100-200 MWh -> 40 kWp voimala. Mitoitus kannattaa kuitenkin tehdä tapauskohtaisesti

• Paneelit voidaan asentaa katolle (pelti, huopa, tiili, pvc) tai maa-asennuksena

• Paneeleiden sijoittelulle parhaimpia ilmansuuntia etelä, kaakko, lounas. Mahdolliset varjostukset on myös huomioitava

• Paneelit asennetaan katolle lappeen suuntaisesti, kaltevuuden vaikutus tuottoon ei ole kovin suuri

• Paneelit vie tilaa katolta n. 2 m² paneelia kohden

• Invertteri pyritään sijoittamaan paneeleiden kanssa samaan rakennukseen ja invertteri liitetään johonkin tilan keskukseen. Ei tarvitse olla pääkeskus, edellytyksenä, että keskukselle tulee riittävän paksu kaapeli ja sulakekoko on riittävä.

Tarjousvertailussa huomioitavia asioita - meidän vahvuudet

• Kannattaa suosia laitevalmistajien sekä aurinkovoimalan toimittajan osalta isoja ja luotettavia yrityksiä, jotka ovat toimineet alalla jo pitkään

• Takuut erityisesti invertterin ja asennuksen osalta tärkeitä

• Erityisen tärkeää, että toimittaja osaa mitoittaa, suunnitella ja asentaa voimalan oikein

• Lem-Kem Oy:n aurinkovoimalalla 10 v. kattava takuu (paneelit, telineet, invertteri, asennus), lisäksi paneeleilla 25 v. tehotakuu

• Lem-Kem Oy on 1985 perustettu suomalainen vakavarainen perheyritys, jolla on vahva pohja vastata takuista myös tulevaisuudessa

• Kaikki tuotteet (paneelit, invertterit, telineet) luotettavilta ja maailman suurimmilta valmistajilta: Trina Solar aurinkopaneelit, K2 Systems telineet, Fronius invertterit

• Oma maahantuonti ja suunnittelu, lisäksi oma kokenut asennustiimi sekä valtuutettu Fronius huolto

• Lukuisia toteutettuja kohteita 

Esimerkki: aurinkoivoimalan hinta ja takaisinmaksuaika

Esimerkkilaskelma:

33,6 kWp aurinkovoimala avaimet käteen asennettuna

Aurinkovoimalan lopullinen hinta määräytyy keskuksen sijainnin ja kohteen ominaisuuksien mukaisesti.

Hankintahinta  31 900 €, alv 0%*
Investointituki, 50% 15 950 €, alv 0%
Vuosituotto-odotus 30 000 kWh
Säästöt vuodessa  7 500 € (0,25€/kWh sähkön hinnalla**)
Takaisinmaksuaika  2,1 vuotta  50% hankintatuen kanssa


Hinnat alv 0 %

*) asennuksella 100 km Lahdesta, perusasennus 2 päivää

**) Laskelma tehty vuoden 2022 sähkön keskihintaan ja siirtomaksuihin perustuen. Laskelmissa käytetty 25c/kWh kokonaishintaa (sähkö + siirto ja muut maksut). 

Säästölaskelman oletukset:

Sähkön kokonaishintana (kulutus + siirto + vero) käytetty 0,25 €/kWh
Koko aurinkovoimalan tuotto hyödynnetään itse Inflaatiota, sähkönhinnan muutoksia tai rahoituskustannuksia ei ole huomioitu.

Takaisinmaksuaika ja kumulatiivinen tuotto laskettu 50 % tuki huomioiden
420W Trina Solar aurinkopaneeli, asennus yhdellä invertterillä alle 100km päässä Lahdesta, alle 30 asteen katolle.

Lue asiakastarinoita

Aurinkovoimala on kannattava sijoitus maatilalle

Suomussalmelainen maatalousyhtymä laski, että aurinkopaneelit kannattavat. ELY-keskuksen investointituella voimala maksaa itsensä takaisin 5–6 vuodessa.

Maitotilan käyttövesi lämpiää aurinkosähköllä

Aurinkosähköjärjestelmien hankinta- ja asennushinnat ovat viime vuosina laskeneet voimakkaasti. Kehittyneet ja tehokkaat aurinkovoimalat sopivatkin mainiosti maatiloille, joiden sähköntarve on suurta ympäri vuoden.

Mitä kuuluu Saarijärven aurinkovoimalalle?

Huhtikuun alussa saarijärveläisen Tapio Tenosalmen lypsykarjatilalle asennettiin nimellisteholtaan 10,2 kWp:n aurinkovoimala. Tätä kirjoittaessa järjestelmä on ollut käytössä neljä kuukautta, kaikki aurinkoenergian huippukuukausia.


Usein kysytyt kysymykset

Tarvitseeko paneeleita pestä?
• Ei tarvitse pestä, sade riittää huuhtomaan paneelit.

Tarvitseeko lumia pudotella paneeleiden päältä?
• Talvella, kun katolla on lunta, ei tuottoa muutenkaan juuri tulisi. Tästä syystä lumien pudottaminen ei ole tarpeen. Paneelit on suunniteltu kestämään niiden päälle tuleva lumikuorma, siitäkään ei tule ongelmaa.

Paljonko paneelit painaa, kestääkö katto?
• Paneeli painaa alle 20 kg, joten paneeleista tuleva kuorma on n. 10kg/m2. Paneeleista tuleva lisäkuorma on siis esimerkiksi lumikuormaan nähden todella pieni eikä siitä aiheudu ongelmaa.

Onko Suomessa riittävästi aurinkoa aurinkosähkön hyödyntämisen kannalta?
• Suomessa aurinkovoimala tuottaa vuositasolla lähes yhtä paljon kuin Keski-Euroopassa. Kesän pitkät, valoisat päivät kompensoivat pimeää talvea ja viileä ilma parantaa aurinkopaneelien tehoa.

Tuleeko tuottoa myös pilvisellä säällä?
• Kyllä. Olennaista on valon määrä, esim. poutapilvellä aurinkovoimalan tuotto voi olla hyvä.

 

Kannattaako ylijäämäsähkö myydä?
• Ylijäämäsähköstä saatava korvaus on tyypillisesti luokkaa 4 snt/kWh. Ylijäämäsähkö kannattaa myydä, mutta sen takia ei kannatta tehdä liian isoa aurinkovoimalaa, vaan mitoittaa voimala omalle kulutukselle sopivaksi.

Kannattaako odottaa tekniikan kehittymistä tai hintojen putoamista?
• Aurinkosähkön tekniikka on ollut jo pitkään vakiintunutta, toki paneeleista saatava teho on hieman parantunut vuosi vuodelta. Hinnat ovat myös vakiintuneet ostajan kannalta hyvälle tasolle.

Missä maassa paneelit valmistetaan?
• Aurinkopaneelien valmistus on pääasiassa Aasiassa sijaitsevissa tuotantolaitoksissa. Markkinoilla on myös Saksalaisia paneeleita, mutta niidenkin komponentit valmistetaan valtaosin Aasiassa. Tärkeintä on,  että paneelin valmistaja on iso ja luotettava toimija. Pelkkien paneeleiden sijaan kannattaa vertailla kokonaisuutta (paneelit, telineet, invertteri ja asennus)