Lehmien kesäajan ruokinta
Kesän kuumat päivät tuovat haasteita myös lehmien ruokintaan. Fraktioitua rasvaa sisältävät pitoisuusrehut tuovat lehmälle lisäenergiaa ilman ylimääräistä lämmöntuottoa ja auttavat ylläpitämään maitotuotosta ja maidon pitoisuuksia. Kesän ruokintaratkaisuihin kuuluvat myös magnesiumin saannin turvaaminen ja pötsin toimintaa tasapainottavat tuotteet.
Ylläpidä rehun syöntiä ja maidon pitoisuuksia
Kuidun hajottaminen muodostaa pötsissä lämpöä. Helteen aikana on siis luonnollista, että lehmä vähentää kuitupitoisen rehun syömistä vähentääkseen myös ylimääräisen lämmön muodostumista. Helteellä saattaa ruokintapöydälle annosteltu ape lisäksi lämmetä, mikä aiheuttaa ravintoainetappioita ja heikentää maittavuutta. Muutos syöntikäyttäytymisessä ja ravintoaineiden saannissa näkyy sekä maidon rasvassa että valkuaisessa. Helteiden aikaan syönnin vähentymistä voidaan ennaltaehkäistä myös rehun saatavuuden turvaamisella yöaikaan, jolloin lehmät mieluiten syövät. Ruokintapöydän ja juomaveden puhtaudesta tulee myös huolehtia.
Tuotostutkan lypsyrobottiseurannoissa näkyy selkeä trendi, jossa nähdään pitoisuuksien notkahdus kesän kuumimpien kuukausien aikana. Kuituja voidaan korvata osittain monipuolisilla energianlähteillä kuten fraktioidulla rasvalla, jolloin energiatase sekä sitä kautta myös vastustuskyky paranevat. Fraktioitua rasvaa sisältävillä pitoisuusrehuilla, kuten kaikilla Benemilk-rehuilla, Maituri 14000 ja Maituri 15000, Amino-Maituri 14000, Herkku 22E ja Herkku 26E, voidaan vähentää maitorasvan kesäajan laskua.
Vinkit kesän aperuokintaan
- Tee ape kahdesti päivässä, jotta se ei lämpene
- Jaa apetta iso satsi yöksi
- Varo märkiä komponentteja, kosteus lisää käymisen riskiä
- Lisää fraktioitua rasvaa esim. Benemilk Boosterilla
- Lisää Pötsi-Melliä tai pH-Melliä
- Varmista appeen rakenne
Muista huomioida ruokinnassa myös laidunruohon koostumuksen heikkeneminen nurmen kasvun hidastuessa loppukesää kohden. Laidunkauden loppupuolella on usein tarvetta lisätä väkirehun käyttöä valkuaisen ja energian saannin varmistamiseksi.
Pitoisuusrehut pitävät maidon pitoisuudet korkealla ja lisäävät maitotuotosta
Magnesiumia laidunkaudelle
Laidunkauden aikana rehustukseen kannattaa valita runsaasti magnesiumia sisältävä kivennäinen, kuten Seleeni E-Melli Mg tai Kiima-Melli. Ruohon matala sokeripitoisuus sekä korkeat raakavalkuais- ja kaliumpitoisuudet heikentävät magnesiumin hyväksikäyttöä. Sisäruokintakauden lievä magnesiumin puutos johtaa laidunkauden alussa helposti laidunkouristukseksi. Laidunkauden alussa lypsylehmän magnesiumin saanti saa olla jopa 20-30 g päivässä normaalitasoa korkeampi.
Laitumelle magnesiumpitoista kivennäistä voi laittaa kätevästi tarjolle Melli-laidunruokkijaan tai antaa vapaasti saataville magnesiumpitoisia nuolukivisankoja.
Umpilehmille laidunruokkijaan käy hyvin Umpi-Melli TMR tai Umpi-Melli HyPo TMR. Muista myös laittaa tarjolle Melli-suolakivi varmistamaan riittävä natriumin saanti.
Seleeni-E-Melli Mg TMR täyskivennäinen
- lisääntyneeseen magnesiumin tarpeeseen
- sisältää hyvin imeytyvää orgaanista seleeniä
- korotettu E-vitamiinitaso
Lypsy-Melli raekivennäinen
- kalsiumkivennäinen lypsäville
- magnesium riittää myös laidunruokintaan
- helppo syödä, ei mene hukkaan
Lehmien magnesiumin tarve kasvaa laidunkaudella
Laidunkauden aikana rehustukseen kannattaa valita runsaasti magnesiumia sisältävä kivennäinen, kuten Seleeni E-Melli Mg tai Kiima-Melli. Ruohon matala sokeripitoisuus sekä korkeat raakavalkuais- ja kaliumpitoisuudet heikentävät magnesiumin hyväksikäyttöä. Sisäruokintakauden lievä magnesiumin puutos johtaa laidunkauden alussa helposti laidunkouristukseksi. Laidunkauden alussa lypsylehmän magnesiumin saanti saa olla jopa 20-30 g päivässä normaalitasoa korkeampi.
Laitumelle magnesiumpitoista kivennäistä voi laittaa kätevästi tarjolle Melli-laidunruokkijaan tai antaa vapaasti saataville magnesiumpitoisia nuolukivisankoja. Muista myös laittaa tarjolle Melli-suolakivi varmistamaan riittävä natriumin saanti.
Umpilehmille laidunruokkijaan käy hyvin Umpi-Melli TMR tai Umpi-Melli HyPo TMR.
Melli laidunruokkija
Melli laidunruokkijaan laitetaan täyskivennäistä, jota lehmät syövät ruokkijasta vapaasti tarpeensa mukaan. Ruokkija sopii hyvin sarvettomille lehmille ja lihanaudoille sekä hiehoille, hevosille ja lampaille.
Valikoimastamme löydät kattavan valikoiman laidunkauden kivennäisiä
Ylläpidä syöntiä ja maidon pitoisuuksia
Kuidun hajottaminen muodostaa pötsissä lämpöä. Helteen aikana on siis luonnollista, että lehmä vähentää kuitupitoisen rehun syömistä vähentääkseen myös ylimääräisen lämmön muodostumista. Helteellä saattaa ruokintapöydälle annosteltu ape lisäksi lämmetä, mikä aiheuttaa ravintoainetappioita ja heikentää maittavuutta. Muutos syöntikäyttäytymisessä ja ravintoaineiden saannissa näkyy sekä maidon rasvassa että valkuaisessa. Helteiden aikaan syönnin vähentymistä voidaan ennaltaehkäistä myös rehun saatavuuden turvaamisella yöaikaan, jolloin lehmät mieluiten syövät. Ruokintapöydän ja juomaveden puhtaudesta tulee myös huolehtia.
Tuotostutkan lypsyrobottiseurannoissa näkyy selkeä trendi, jossa nähdään pitoisuuksien notkahdus kesän kuumimpien kuukausien aikana. Kuituja voidaan korvata osittain monipuolisilla energianlähteillä kuten fraktioidulla rasvalla, jolloin energiatase sekä sitä kautta myös vastustuskyky paranevat. Fraktioitua rasvaa sisältävillä pitoisuusrehuilla, kuten kaikilla Benemilk-rehuilla, Maituri 14000 ja Maituri 15000, Amino-Maituri 14000, Herkku 22E ja Herkku 26E, voidaan vähentää maitorasvan kesäajan laskua.
EKM-pitoisuusrehut
- pitävät maidon pitoisuudet korkealla
- lisäävät maitotuotosta
- sisältävät fraktioitua rasvaa
- maidosta saadaan parempi tilityshinta
Tuotostutka PRO lypsyrobottiseuranta
- tietoon pohjautuva ruokinnan työkalu
- selkeä raportti tuotoksen seurantaan kerran kuussa
- asiantuntijan yhteydenotto kuukausittain
- tilakohtaiset suositukset ruokinnan optimointiin
Vähennä hellestressiä
Nauta kärsii kuumuudesta, koska se ei hikoile ylimääräistä lämpöä pois kuten ihminen. Nauta pystyy erittämään hikeä vain 10 % ihmisen hikoilumäärästä. Kun lehmä hikoilee, se on merkki lämpöstressistä. Kuumuudesta kärsivän lehmän hengitys kiihtyy ja se huohottaa. Lehmä vähentää syöntiään, se juo enemmän ja virtsaa tavallista niukemmin. Lämpöstressi lisää utaretulehduksia ja heikentää hedelmällisyyttä.
Korkeatuottoinen lehmä kärsii ensimmäisenä hellestressistä, koska se joutuu poistamaan elimistöstään enemmän rehun sulatuksessa syntynyttä lämpöä. Suositeltavaa on lisätä ruokintaan entistä energia- ja valkuaispitoisemmat rehut. Maitotuotosta ja syöntiä tuetaan hellestressin aikaan nostamalla ruokinnan kationitase yli +300. Suositeltavaa lisätä soodaa ja elävää hiivaa sisältävän Pötsi-Mellin annostelu 150–200 grammaan päivässä. Näin ehkäistään myös hapanpötsiä. Vaihtoehtoisesti pötsin pH-tasoa karkearehun syönnin kärsiessä ylläpitää tehokkaasti kalsiumpitoista merilevää sisältävä pH-Melli.
Kesäaikaan myös umpiosaston viilentämiseen kannattaa panostaa. Umpilehmän kärsimä lämpöstressi saattaa alentaa vielä kohdussa olevan lehmävasikan tuotospotentiaalia huomattavan paljon.
Pötsi-Melli jauheinen erikoisrehu
- tasapainottaa pötsin pH:ta
- tehostaa pötsin mikrobitoimintaa
- rehun hyväksikäyttö tehostuu
- lisää lehmien aktiivisuutta
pH-Melli pötsin pH:n tasapainoittaja
- tasapainottaa pötsin pH:ta
- takaa pötsin tehokkaan ja optimaalisen suorituskyvyn
- parantaa kuidun hyväksikäyttöä
- lisää maitotuotosta
Näin onnistut laiduntamisen toteutuksessa
Robottinavetan lohkot tulee sijaita navetan läheisyydessä, jotta lypsyllä käynnit eivät vähene liikaa. Oikein toteutettuna osa-aikalaiduntamisella voidaan kuitenkin jopa vähentää robotin ruuhkahuippuja. Osa-aikalaiduntaminen on omiaan ylläpitämään lehmien hyvinvointia ja sorkkien kuntoa, vaikka laidunruoho itsessään olisikin vain pieni osa ruokintaa ja pääosa ravinnonsaannista tapahtuisi navetassa.
Laitumella oloaika, laidunkierto ja lohkojen koko tulee mukauttaa nurmen kasvun mukaan, jotta rehua on tarjolla riittävästi eikä toisaalta laidunnurmi pääse vanhenemaan. Tasausniitoista huolehtiminen auttaa nurmea säilyttämään hyvän kasvun läpi laidunkauden.
Laidunruohoon totuttaminen tulee tehdä vähitellen. Alussa sisäruokinta turvaa ravintoaineiden saannin. Hiljalleen tehty totuttelu laiduntamiseen vähentää laitumelle siirtymisen yhteydessä tapahtuvaa maitomäärien notkahdusta.
Huolehdi vesijärjestelyistä
Laitumen juomavesijärjestelyt kannattaa miettiä huolella. Lehmä kuluttaa vettä helteellä jopa yli 200 litraa vuorokaudessa ja riittämätön vedensaanti heikentää nopeasti maitotuotosta. Altaan tulee olla helposti puhdistettava, jotta vesi säilyy raikkaana. Riittävän suuresta altaasta mahtuu helpommin juomaan isommassakin laumassa. Juomavesipisteen paikan tulisi olla helposti siirrettävissä, jotta vesipisteen ympäristö ei sadekeleillä rikkoutuisi turhaan.
Veden tarve kasvaa lämpötilan noustessa
Tietoisku kesäajan hedelmällisyydestä
Katso videolta mielenkiintoinen ruokintawebinaarimme, jonka aiheena on kesäajan hedelmällisyys.
Haluatko lisää tietoa kesäajan ruokinnasta ja siihen sopivista tuotteista?
Lue lisää aiheesta artikkeleistamme
Lämpöstressi lypsykarjalla
Lypsykarjan optimaalinen elinympäristö vaatii hyvän ilman. Loppujen lopuksi miellyttävä navettailma edistää nautojen terveyttä sekä korkeaa tuottavuutta. Lypsylehmille optimaalinen ympäristön lämpötila on -5–18 °C. Jo 22 ° C: n lämpötila yhdessä korkean kosteuden kanssa aiheuttaa lehmälle lämpöstressiä.
Maidon pitoisuuksiin satsaaminen on nyt entistä kannattavampaa
Maidon hinnasta suuri osa muodostuu valkuaisesta ja rasvasta. Ensi vuonna useimmat meijerit korottavat pitoisuuksista maksettavaa hintaa entisestään. Ruokinnan oikealla optimoinnilla voidaan kohottaa maidon rasvaa ja valkuaista sekä maitotiliä.
Hyvä vastustuskyky ehkäisee utareterveysongelmia
Loppukesän helteet lisäävät riskiä utareterveysongelmiin. Hyvä ilmanvaihto ja riittävä kuivitus yhdessä vastustuskykyä tukevan ruokinnan kanssa auttavat ehkäisemään ongelmia.