/ Tuotteet
Sis. ALV

Hyvinvoivista vasikoista korkeatuottoisia lehmiä

Vasikoiden kasvatuksen tavoitteena on tuottaa korkeatuottoisia lehmiä, jotka kestävät pitkään karjassa. Lantmännen Agrolta löydät kaiken tarvittavan vasikoiden hyvinvoinnin ja kasvun tueksi, ensijuotosta vieroitukseen asti.

Laadukas ternimaito takaa terveen vasikan ja hyvinvoivan lehmän

Vastasyntyneen vasikan ensimmäiset elintunnit vaikuttavat ratkaisevasti vasikan terveyteen ja hyvinvointiin. Kun ternimaito sisältää riittävästi vasta-aineita ja ensimmäinen 3-4 litran annos annetaan vasikalle tunnin sisään syntymästä, sairauksien riski vähenee merkittävästi. Ternimaidon jälkeen on suositeltavaa antaa 2 päivää ns. välimaitoa eli maitoa, joka ei poikimisen jälkeen ole vielä meijerikelpoista.

ColoQuick-järjestelmän avulla vasikalle varmistetaan riittävä ja hyvälaatuisen ternimaidon saanti heti syntymän jälkeen. 

Lue lisää: Vastustuskykyä vasikoille ColoQuickilla

Vastasyntyneen vasikan ensijuoton tärkeydestä on puhuttu vuosia. Ternimaidon vasta-ainepitoisuutta kuvaavaan Brix-arvon mittaaminen ennen juottoa kannattaa, sillä niitä seuraamalla on mahdollista tarvittaessa vaikuttaa esimerkiksi umpilehmien ruokintaan ja ensijuottorutiineihin.

Lue lisää: Ternitutka Brix-seuranta

ColoQuick-ternimaitojärjestelmä

 • vasikka saa nopeasti vasta-aineita
 • ternimaidon laatu on aina korkea
 • yksinkertainen käyttää
 • karjan terveysstatus paranee

Ternitutka-lisenssi 12kk

 • pakastetun ternimaidon laatukirjanpito
 • karjan Brix-keskiarvo yhdellä silmäyksellä
 • ei paperista kirjanpitoa
 • kokeile 30 päivää

Juomarehun aloitus

Juomarehua aletaan antaa ensimmäisellä viikolla sen jälkeen, kun lehmän maito kelpaa jo meijeriin. Kerralla annettavan maitojuoman määrä on noin 5 % vasikan elopainosta. Juoman määrä nostetaan niin, että viikon kuluttua vasikka saa juomarehua 7‐8 litraa päivässä.

Lantmännen Agron juomarehulaskurin avulla lasket helposti juomajauheen määrän ja vakioit kuiva-aineprosentin.

Lue lisää: Juomarehulaskuri juottovasikoille

Juomarehulaskuri

 • nopeuttaa juomajauheen määrän laskemista
 • helppo käyttää
 • kuiva-aineprosentin vakiointi helpottuu

Easymil-juomarehu

 • turvaa tasapainoisen kasvun
 • yksinkertainen käyttää
 • valmis juoma säilyy hapatuksen ansiosta

Vasikasta märehtijäksi

Vasikan oikealla varhaisruokinnalla saadaan tulevalle lypsylehmälle tehokas pötsi. Herkku-tuotesarjan rehuilla vasikasta kehittyy nopeasti märehtijä, joka täyskasvuisena pystyy käyttämään rehuja tehokkaasti hyväkseen. Kattava rehuvalikoima sisältää tarkoin suunnitellut tuotteet turvalliseen ja nopeaan kasvatukseen eläimen hyvinvointia unohtamatta.

Muutaman päivän ikäiselle vasikalle voidaan tarjota maisteltavaksi jo maittavaa Pikku‐Mullin Herkkua. Alussa rehua annetaan pieniä määriä kerrallaan, jotta tarjolla oleva rehu on aina puhdasta. Starterin syönti lisääntyy pikkuhiljaa ja sitä on hyvä olla vapaasti vasikan saatavilla.

Karkearehua on hyvä olla tarjolla viikon iästä lähtien. Karkearehuna voidaan antaa hyvälaatuista pehmeäkortista heinää tai säilörehua. Karkearehu kasvattaa pötsin tilavuutta ja valmistelee pötsin mikrobistoa kuitujen hajottamiseen.

Vasikan saatavilla on hyvä olla aina myös puhdasta vettä. Vapaa veden saanti lisää kuivien rehujen syöntiä ja kasvua.

Pikku-Mullin Herkku vasikan starter-rehu

 • maukas
 • hyvin sulavaa energiaa ja valkuaista
 • kehittää toimivan pötsin
 • edistää vastustuskykyä

Vasikan Herkku TMR mure

 • maukas
 • hyvin sulava ja kypsennetty startteri
 • kehittää toimivan pötsin
 • orgaanisia hivenaineita

Vasikka-ape on hyvä vaihtoehto erillisruokinnalle

Vasikka-ape on hyvä vaihtoehto karkearehun ja väkirehun erillisruokinnalle. Valmis ape on helppokäyttöinen ja varmistaa vasikan tasapainoisen ravintoaineiden saannin. Vasikka-apetta voi valmistaa kerrallaan yhden kuukauden tarpeen. 

Vasikka-appeen resepti

Vasikka-ape valmistetaan aina puhtaassa apevaunussa. Oikea olkisilpun pituus on 2-3 cm. Käytä vasikoille aina laadukasta homeetonta olkea. Säilyvyyden varmistamiseksi seoksen kosteus saa olla enintään 15 %. Vieroituksen jälkeen vasikka-appeeseen voi valita väkirehuksi Mullin Herkku 1.

Lempeä vieroitus

Vasikan vieroitus tapahtuu noin 8-10 viikon iässä. Vaiheittainen tapahtuva vieroitus toimii parhaiten. Kuuden viikon iästä lähtien juomarehun määrää aletaan vähentää vähitellen. Kun juoman määrä vähenee, kasvaa kuivarehun syönti. Intensiivisesti juotettujen vasikoiden tulisi syödä ennen vieroitusta noin 1,5‐2 kg väkirehua päivässä. Riittävä väkirehun syönti pitää kasvua yllä, vaikka juomarehun anto lopetetaan. Jottei muutoksia tule liikaa kerralla, hyvä tapa on jatkaa pari viikkoa samalla väkirehulla samalla väkirehulla vieroituksen jälkeen.  

Mullin Herkku 1 mure alkukasvatusrehu

 • kasvattava täysrehu
 • korkea energia- ja valkuaispitoisuus
 • mukana kivennäiset ja vitamiinit
 • lisätty soodaa

Hiehon Herkku rae kasvatusrehu

 • uudistukseen kasvatettaville hiehoille
 • korkea valkuaistaso, rajoitetusti tärkkelystä
 • tehokasta kasvua ilman rasvoittumista
 • kasvattaa raamia

Vieroituksen jälkeen

Vieroituksen jälkeen väkirehu voidaan vaihtaa vähitellen Hiehon Herkkuun. Kasvu maksimoidaan antamalla vasikka-apetta/täysrehua vapaasti ja karkeanrehua rajoitetusti. Tehokas vieroitetun vasikan ruokinta varmistaa, että hieho on siemennyskypsä 15 kk:n iässä, jolloin se poikii kaksivuotiaana. 24 kuukauden iässä poikiva hieho tuottaa maitoa elämänsä aikana eniten. Se myös tiinehtyy paremmin ja pysyy karjassa kauemmin. Tehostetun ruokinnan avulla kasvatuspaikkoja tarvitaan vähemmän.

Hiehon Herkku rae kasvatusrehu

 • korkea valkuaistaso
 • rajoitetusti tärkkelystä
 • tehokasta kasvua ilman rasvoittumista
 • kasvattaa raamia

1. Laadukas ternimaito on kaiken alku ja takaa terveen vasikan ja hyvinvoivan lehmän

Vastasyntyneen vasikan ensimmäiset elintunnit vaikuttavat ratkaisevasti vasikan terveyteen ja hyvinvointiin. Ternimaito on erittäin runsas vasta-aineiden lähde. Vasikka on riippuvainen näiden äidin vasta-aineiden onnistuneesta passiivisesta siirrosta ternimaidosta puolustaakseen itseään infektioita vastaan, kunnes sen oma aktiivinen immuniteetti alkaa toimia.

ColoQuick-järjestelmän avulla vasikalle varmistetaan riittävä ja hyvälaatuisen ternimaidon saanti heti syntymän jälkeen. Kun ternimaito sisältää riittävästi vasta-aineita ja ensimmäinen 3-4 litran annos annetaan vasikalle tunnin sisään syntymästä, sairauksien riski vähenee merkittävästi.

Coloquick järjestelmän perusajatus on, että pakastimessa on 4 litran pusseihin pakattuna hyvälaatuista, tutkittua ternimaitoa, joka sulatetaan hellävaraisesti vesihauteessa. Vasikka saa heti ternimaitoa ja emä voidaan lypsää vasta myöhemmin.

 

Käytännössä

 1. Kun vasikka syntyy, otetaan pakasteesta annos tutkittua vahvaa ternimaitoa.
 2. Ternimaito laitetaan vesihauteeseen, jossa se lämpenee juottovalmiiksi 15–20 minuutissa.
 3. Juotetaan vasikka. Ternimaito on kätevästi selkärepussa, josta juoma tulee letkulla vasikan suuhun.
 4. Lypsetään emältä ternimaito.
 5. Mitataan ternimaidon vasta-ainepitoisuus.
 6. Jos laatu on hyvää, pakataan ternimaito 4 litran pusseihin ja pakastetaan

Valikoimastamme löydät kaiken tarvittavan hyvinvoivien vasikoiden kasvatukseen

Herkku-sarjan kasvatusrehuilla vasikasta kehittyy nopeasti märehtijä

Herkku-tuotesarja sisältää vasikoiden kasvatuskauden täydennysrehut. Herkku-rehuilla vasikasta kehittyy nopeasti märehtijä, joka täyskasvuisena pystyy käyttämään rehuja tehokkaasti hyväkseen. Kattava rehuvalikoima sisältää tarkoin suunnitellut tuotteet turvalliseen ja nopeaan kasvatukseen eläimen hyvinvointia unohtamatta.

Ternitutka® helpottaa Brix-arvojen tarkastelussa

Ternitutka® Brix-seuranta on digitaalinen työkalu ternimaidon laatukirjausten tallentamiseen ja tarkasteluun. Brix-arvo saadaan coloQuick järjestelmään kuuluvalla optisella refraktometrillä. Hyvälaatuisen ternimaidon Brix-arvo on > 22. Poikimisen jälkeen työkaluun kirjataan Brix-arvo, maidon määrä, poikimakerta, päivämäärä ja muita tietoja. Kaikki tiedot ovat tallessa, ja niitä voi tallentaa ja tarkastella puhelimella, tabletilla ja tietokoneella. 

Digitaalinen juomarehulaskuri 

Työskenteletkö päivittäin juottovasikoiden ruokinnan parissa? Oletko kiinnostunut helpottamaan ja nopeuttamaan juomajauheen määrän laskemista? Entä onko välillä tarpeen jatkaa täysmaitoa juomarehulla, ja laskea silloin tarvittava määrä juomarehua ja vettä? Jos vastasit kyllä, ota käyttöösi Lantmännen Agron juomarehulaskuri helpottamaan työtäsi.

3. Vasikasta märehtijäksi

Vasikan oikealla varhaisruokinnalla saadaan tulevalle lypsylehmälle tehokas pötsi. Pötsin kehitys edellyttää, että nestemäinen ravinto vaihdetaan kiinteäksi. Vastasyntynyt eläin tarvitsee maidon ravinteita kasvaakseen, mutta hyvin sulava väkirehu tekee vasikasta märehtijän. 

Muutaman päivän ikäiselle vasikalle voidaan tarjota maisteltavaksi jo maittavaa Pikku‐Mullin Herkkua.  Alussa rehua annetaan pieniä määriä kerrallaan. Useampi jakokerta pitää rehun raikkaana ja hyvänmakuisena. Parhaimmillaan märehtiminen alkaa jo noin 10 päivän iässä. Kolmen viikon jälkeen syntymästä starterin syönti lisääntyy ja silloin rehua on hyvä olla vapaasti saatavilla.

Karkearehuna voidaan antaa hyvälaatuista pehmeäkortista heinää. Kostea säilörehu on täyttävää, joten sitä kannattaa tarjota vasta vieroituksen jälkeen. Vasikka-ape on hyvä vaihtoehto karkearehun ja väkirehun erillisruokinnalle. Valmis ape on helppokäyttöinen ja varmistaa vasikan tasapainoisen ravintoaineiden saannin. Vasikka-apetta voi valmistaa kerrallaan yhden kuukauden tarpeen.  

Vasikka-appeen resepti

Vasikka-ape valmistetaan aina puhtaassa apevaunussa. Oikea olkisilpun pituus on 2-3 cm. Käytä vasikoille aina laadukasta homeetonta olkea. Säilyvyyden varmistamiseksi seoksen kosteus saa olla enintään 15 %. Vieroituksen jälkeen vasikka-appeeseen voi valita väkirehuksi Mullin Herkku 1.

4. Lempeä vieroitus

Vasikan vieroitus tapahtuu noin 8-10 viikon iässä. Juottokauden hyvä kasvu on n. 900 g/pv. Vaiheittainen tapahtuva vieroitus toimii parhaiten. Kuukauden juoton jälkeen juomarehun määrää aletaan vähentää vähitellen. Kun juoman määrä vähenee, kasvaa kuivarehun syönti. Intensiivisesti juotettujen vasikoiden tulisi syödä ennen vieroitusta noin 1,5‐2 kg väkirehua päivässä. Riittävä väkirehun syönti pitää kasvua yllä, vaikka juomarehun anto lopetetaan. Jottei muutoksia tule liikaa kerralla, hyvä tapa on jatkaa muutama päivä samalla väkirehulla vieroituksen jälkeen.  

5. Vieroituksen jälkeen

Varsinainen märehtijävaihe alkaa noin 6-8 viikon iässä. Vieroituksen jälkeen kuivarehu on ainoa rehun lähde, ja pötsin osuus on noin 70 % kaikista mahoista. Vasikan pötsi on täysin kehittynyt yleensä 12 viikon ikään mennessä ja vasikan suhteellinen kyky syödä ja sulattaa kuivaruokaa vastaa suunnilleen aikuisen eläimen kykyä.

Vieroituksen jälkeen väkirehu voidaan vaihtaa vähitellen Hiehon Herkkuun. Kasvu maksimoidaan antamalla vasikka-apetta/täysrehua vapaasti ja karkeanrehua rajoitetusti. Tehokas vieroitetun vasikan ruokinta varmistaa, että hieho on siemennyskypsä 15 kk:n iässä, jolloin se poikii kaksivuotiaana. 24 kuukauden iässä poikiva hieho tuottaa maitoa elämänsä aikana eniten. Se myös tiinehtyy paremmin ja pysyy karjassa kauemmin. Tehostetun ruokinnan avulla kasvatuspaikkoja tarvitaan vähemmän.

Haluatko lisää tietoa vasikoiden ruokinnasta ja tuotteistamme?

Lue lisää aiheesta artikkeleistamme

Onnistu vasikan ruokinnassa

Juottokauden ruokinnalla on suuri merkitys tulevan lehmän tuotokseen, mutta yhtä tärkeää on onnistua vasikan vieroituksessa ja sen jälkeen, jotta juottokauden hyviä tuloksia ei menetetä. Ensimmäinen 3-4 litran annos vahvaa ja puhdasta ternimaitoa on hyvä antaa vasikalle tunnin sisällä syntymästä.

Vasikoiden vierihoito - käytännön tilakoe Somerolla

Vasikoiden vierihoidosta puhutaan yhä enemmän ja se nähdään sekä luonnonmukaisena että työtä säästävänä vaihtoehtona vasikoiden alkukasvatukseen. Siksi onkin todella hienoa, että somerolainen Eveliina Nummila tekee asiasta agrologiopintojen lopputyönä käytännönläheistä tutkimusta.